Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Belgische cacaofruit bite van Gudrun wint zilver op toonaangevende beurs ISM in Keulen


Lier – Keulen, 29 januari 2024: Op de ISM beurs in Keulen won het Lierse chocolade bedrijf Gudrun, een zilveren medaille met UPPA, een innovatieve en duurzame cacaofruit bite die niet alleen plantaardig en lekker is, maar ook uitblinkt dankzij een unieke verpakking gemaakt van landbouwafval.

De cacaofruit bite van Gudrun is een lekkernij met een unieke vulling. Via upcycling hebben de meester-chocolatiers van het bedrijf uit Lier de witte pulp, die rond de cacaoboon zit en meestal op de afvalberg verdwijnt, in de vulling verwerkt. Het resultaat? Een fruit bite met fruitige en pittige smaak die mooi in balans is met de intense 76% pure chocolade. En dat viel ook in de smaak bij de onafhankelijke en deskundige vakjury van ISM Keulen. De juryleden – experten uit de domeinen van de industrie, handel en wetenschap – bekroonden de drie beste innovaties op de beurs.

“Deze prijs is een mooie erkenning voor de toewijding van Gudrun om meer te doen voor onze planeet en onze toekomstige generaties”, zegt Sofie De Lathouwer, CEO van Gudrun. “Met onze UPPA cacaofruit bites hebben we een bijzonder lekkere en duurzame delicatesse ontwikkeld. Het is een beloning voor de niet-aflatende inzet waarmee onze medewerkers er dagelijks voor zorgen dat Gudrun, samen met zijn klanten en partners, bijdraagt tot een groenere wereld.”

Unieke smaak, minder afval
Een van de belangrijkste kenmerken van UPPA is dat Gudrun met dit product de afvalstromen beperkt. Normaal gebruiken we voor de productie van chocolade slechts 30% van de cacaovrucht, namelijk de boon die in de kern van de vrucht zit. De witte pulp rond de boon is perfect eetbaar, maar wordt in de meeste gevallen weggegooid. Wetende dat we wereldwijd jaarlijks 14 miljoen ton cacaovruchten oogsten, dan wil dit zeggen dat 70% van de opbrengst in een afvalstroom terechtkomt.

Via het concept upcycling heeft Gudrun ervoor gezorgd dat de pulp van de vrucht in de vulling van UPPA een waardevolle rol krijgt. Het duurzame karakter is een van de redenen waarom de jury van ISM Keulen de creatie van Gudrun met een prijs bekroond heeft. Het product beantwoordt perfect aan de verwachtingen van jonge generaties en andere consumenten die de planeet een warm hart toedragen.

Unieke, duurzame verpakking
Wat UPPA nog specialer maakt, is de unieke cup waarin de cacaofruit bites verpakt zijn. De cup is 100% composteerbaar en bestaat uit ‘upcycled’ landbouwafval. Daardoor is dus niet alleen de inhoud plantaardig en duurzaam, maar draagt ook de verpakking bij tot een betere wereld.

En dat is niet alles: wie in het deksel van de cup kijkt, ontdekt een gouden tip om nog langer te genieten van UPPA. “Onze cacaofruit bite is omhuld door chocoladeschilfers. Maar we weten allemaal dat een deel van die schilfers loskomt en op de bodem gaat zitten. Als je echter twee van de vijftien cacaofruit bites in je cup overhoudt en er je favoriete plantaardige drink aan toevoegt, dan krijg je een lekkere chocoladedrank die de fruit bites en cup een tweede leven geven”, zegt Sofie De Lathouwer.
(MSL/foto’s Gudrun)